Bronşita şi durerile în gât – terapii naturiste

Cauzele favorizante ale bolilor respiratorii sunt factorii care determină reacţii congestive (modificări circulatorii) ale mucoasei nazalei, faringelui, traheei şi bronhiilor, ale alveolelor şi ale pleurei. Aceste modificări micşorează rezistenţa şi puterea de apărare locală a acestor ţesuturi, ajutând sau declanşând acţiunea microbilor.

Aproape orice răceală începe cu o rinită reprezentând inflamaţia şi secreţia nazală abundentă.

Cataplasmele cu cartofi dezinflamează şi calmează durerile de gât. Au proprietăţi decongestionante, fiind recomandate în caz de bronşită, guturai, dar şi pentru diverse afecţiuni şi neplăceri dermatologice (erupţii, arsuri, degerături, plăgi). Se fierb cartofii curăţaţi de coajă, apoi se zdrobesc bine, cât sunt calzi, pe o bucată de tifon. Peste ei se pune o altă bucată de tifon. Cataplasma se aplică pe zona pieptului, dar cu atenţie, să nu fie prea caldă. Se menţine în locul respectiv două ore. Operaţiunea se repetă de 2 – 3 ori pe zi.

Pentru durerile în gât se mai pot folosi şi cartofii cruzi. Mod de Utilizare: 1-2 cartofi se dau pe răzătoare după care se amestecă cu lapte dulce sau cu oţet de mere. Se pune compoziţia într-un şervet după care se înfăşoară gâtul. Se poate pune seara la culcare şi se ţine până dimineaţă.

Cataplasmă cu brânză de vaci se recomandă contra tusei şi bronşitei. Ajută la fluidizarea flegmei şi uşurarea expectoratiei, având totodată un efect dezinflamator.

Mod de utilizare: Brânza se scurge bine de zer, apoi se întinde un strat de un centimetru grosime (la temperatura camerei) pe mijlocul unei pânze (care poate fi un şervet de bucătărie), iar marginile rămase libere se îndoaie deasupra. Se pune pe piept şi se lasă să acţioneze o ora sau două. Dacă inflamaţia e severă, brânza se încălzeşte repede. În acest caz, schimbaţi-o o dată sau de două ori, după cum este nevoie.

Cataplasme cu sare grunjoasă şi lămâie – Lămâia şi apa sărată fac minuni împotriva durerilor de gât. Luaţi un pumn mare de sare grunjoasă, impregnaţi-o cu suc de lămâie fierbinte, întindeţi-o pe un tifon şi aplicaţi-o pe gât. Puneţi deasupra un fular gros, de lână şi lăsaţi să acţioneze o oră.

Cataplasme cu praz – Pentru a calma repede durerile de gât, puneţi la fiert în oţet un praz tăiat în bucăţi, până se înmoaie bine. Stoarceţi-l, presăraţi deasupra piper măcinat şi aplicaţi-l sub formă de cataplasmă pe piept. Prazul e bine cunoscut pentru acţiunea sa asupra gâtului. Împăratul Nero făcea permanent o cură de câteva zile cu praz, pentru a-şi păstra vocea.

Cataplasme cu muşeţel – Opăriţi o linguriţă de muşeţel uscat cu  două căni de apă clocotită. Lăsaţi să se infuzeze 5 minute. Vărsaţi lichidul, cu flori cu tot, pe un şervet moale, apoi aplicaţi-o direct pe gât. Se lasă până se răceşte, după care procedeul se repetă. La fel de eficiente sunt şi compresele cât mai calde cu ulei de măsline sau ulei aromat de lavandă.

Compresă de varză – Se taie cotorul din varză, se zdrobeşte cu sucitoarea pînă se înmoaie. Varza astfel prelucrată se aplică în jurul gâtului şi se acoperă cu o cârpă de lână. Varza se poate fierbe pentru a fi mai moale.

Dacă aveţi dureri la înghiţire faceţi gargară pentru curăţare şi calmare.

Apă Sărată – Dizolvaţi 1 linguriţă de sare de masă în 500 ml apă călduţă. Această proporţie este suficientă pentru a reproduce conţinutul salin natural al organismului, astfel încât veţi descoperi că este extrem de calmantă. Folosiţi-o aproximativ o dată la o ora.

Bicarbonatul de sodiu – folosit în gargară calmează şi el inflamaţia gâtului. Se pune o jumătate de linguriţă de pulbere, la un pahar de apă.

Oţet de mere –  Antiseptic şi bactericid, oţetul de mere uşurează şi durerile de gât. Amestecaţi o lingură de oţet de mere cu o linguriţă de miere, diluaţi-le cu apă caldă şi faceţi gargară.

Ceai de echinacea – pentru cazuri severe de amigdalită. Procuraţi-o sub formă de tinctură de la un magazin specializat şi puneţi 1 linguriţă (5 ml) de tinctura în o ceaşcă cu apă călduţă. Faceţi de 3 ori pe zi gargară cu acest ceai, după care înghiţiţi.

Ceai de hidrastis –  Deşi are gustul neplăcut, această plantă face minuni împotriva unei dureri în gât. Ea are proprietăţi antimicrobiene şi antiinflamatorii, astfel că atacă infecţia care da naştere durerii, reducând inflamaţia ţesuturilor. Tinctura poate fi obţinută de la un magazin specializat. Puneţi 1 linguriţă (5 ml) la o ceaşcă de apă fierbinte şi faceţi gargară o dată la 2 ore. În acest caz, după gargară, tinctura diluată nu trebuie înghiţită.

Whisky – Adăugaţi 1 lingură de whisky la 1 pahar de apă călduţă şi faceţi gargară. Este cantitatea potrivită de alcool pentru a amorţi o durere în gât.

Cimbru şi salvie – Ambele plante conţin virtuţi anti-durere de gât. Bogate în uleiuri esenţiale şi tanin, au efecte benefice, dacă sunt folosite în gargară. Cunoscută încă din antichitate, salvia da un ulei aromat cu proprietăţi anti-inflamatoare foarte puternice, în caz de inflamare a gâtului şi a gurii. (E bine să ştiţi că 2-3 picături de ulei aromat de salvie, diluat în 10 cl apă, este mai activ decât infuzia preparată cu plante, dar dacă o preferaţi, puneţi o linguriţă de plantă uscată la o jumătate de litru de apă clocotită şi faceţi de trei ori pe zi gargară, vreme de 2-3 zile pe săptămâna). Cimbrul posedă aceleaşi calităţi antiseptice şi anti-infecţioase ca şi salvia. Infuzia de cimbru poate fi amestecată cu o linguriţă de miere şi folosită de asemeni, în gargară. Durerile de gât se calmează şi dacă veţi mesteca câteva frunzuliţe de cimbru proaspăt.

Miere şi suc de lămâie – Diluaţi în apă fierbinte un vârf de cuţit de sare, sucul unei lămâi şi o linguriţă de miere. Faceţi gargară (cât mai caldă) de trei ori pe zi. Lămâia are proprietăţi antiinflamatoare, iar conţinutul ridicat în vitamina C împiedică evoluţia infecţiei. În ce priveşte mierea, se ştie încă din antichitate că este anti-bacteriană.

Suc fierbinte de lămâie cu miere –  Stoarceţi o lămâie, amestecaţi sucul cu 2 linguriţe de miere şi turnaţi deasupra apă fierbinte. Puteţi adauga 2 linguriţe de whisky, palincă sau coniac. Sucul de lămâie cu miere se poate folosi şi ca atare, fără alt lichid. Se ia de mai multe ori pe zi, cu coada unei linguri de lemn şi se topeşte, încet, în gură. În maximum două zile, durerile au trecut.

Miere cu propolis –  Se umple o ceşcuţă cu miere şi se amestecă cu 40-50 de picături de tinctură de propolis. Se ia de mai multe ori pe zi, ţinându-se cât mai mult în gură, ca să se topească încet. Considerat un antibiotic natural, propolisul acţionează în mod particular asupra infecţiilor gâtului.

Decoctul de ceapă – are şi el rezultate foarte bune în cazul răguşelii şi al durerilor în gât. Se fierb patru cepe în apă, se adaugă puţină miere. Cu decoctul obţinut se face gargară de câteva ori pe zi. Pentru recăpătarea vocii putem să bem şi infuzie călduţă din pătlagină, muguri de plop, tei. Infuzia poate fi îndulcită cu puţină miere. Pentru a-şi păstra vitaminele şi proprietăţile antiseptice şi antiinflamatoare, mierea se adaugă numai după ce infuzia s-a răcit.

Tabasco în apă – Puneţi 10-20 de picături de sos Tabasco (e foarte iute), într-un pahar de apă. Paprica (boiaua) folosită la prepararea acestui sos conţine o substanţă numită capsaicina, care acţionează contra viruşilor. Odată gargara terminată, scuipaţi repede soluţia. Există riscul unei iritaţii gastrice.

Tonic – Într-un păhărel de miere se adaugă suc de aloe vera, trei linguri de rom şi trei de unt topit. Acest tonic trebuie băut încet, reţinând tonicul la nivelul gâtului cât mai mult posibil. Pentru pierderea vocii se mai adaugă la acest tonic şi un pic de ghimbir.

Există unele plante despre care s-a demonstrat de-a lungul timpului că au efecte rapide în ameliorarea stării gripale. Mai jos vom prezenta unele dintre cele mai folosite plante care tratează gripa sau durerile de gât.

 – Se pot utiliza ceaiuri din coajă de salcie (decoct din două linguriţe plantă la o cană cu apă), busuioc, muşeţel, cimbrişor, trei fraţi pătaţi şi urzică, acestea sub formă de infuzii.

– Pentru tuse sunt recomandate ceaiuri din cimbru şi patlagină sub formă de infuzii sau scai vânăt sub formă de decoct din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Pentru tuse puternică folosiţi: coada şoricelului, muşeţelul, menta, levănţica, rozmarinul şi mugurii de pin.

– Gargară cu ceai concentrat de salvie. Salvia conţine substanţe dezinfectante naturale şi întăreşte capacitatea de apărare naturală a mucoasei. Pentru calmarea durerilor un gât se fac inhalatii cu infuzii cu salvie, busuioc, urzică sau gălbenele.

– Infuzie cu fenicul sălbatic. Dacă având gâtul inflamat, va piere şi glasul, încercaţi acest ceai. Se fierbe 1 cană de lapte, se zdrobesc 5 g de fructe de fenicul, se adaugă în lapte şi se lasă la infuzat 10 minute. Băutura poate fi îndulcită după gust cu miere şi se va bea cât mai fierbinte de 3 ori pe zi.

– Ceaiul de flori de tei are efecte sigure şi imediate în tratarea gripei. Pentru a avea efecte maxime trebuie băut cu lămâie şi îndulcit cu o linguriţă de miere de albine. Asta pentru că sucul de lămâie, prin conţinutul de vitamina C, contribuie în mod eficient la combaterea, dar şi la prevenirea răcelii, prin creşterea rezistenţei organismului.

– Cimbrul şi cimbrisorul sunt iarăşi două plante extrem de benefice în cazul răcelilor şi gripei. Se folosesc sub formă de ceaiuri şi infuzii. Thimolul, substanţa activă conţinută de cimbrişor, acţionează ca un antiseptic natural, fiind de ajutor împotriva viruşilor.

Sursa: http://codulrosu.blogspot.ro/2010/01/bronsita-dureri-in-gat.html

Posted in Medicină alternativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *