Consumul de zahăr face parte din majoritatea dietelor moderne din ziua de azi, deşi cercetările arată că poate să deterioreze funcţiile imunitare cu până la 50% pentru o perioadă semnificativă de timp.
Zahărul a fost descris că fiind una dintre cele mai dăunătoare componente alimentare pentru sistemul nostru imunitar.
Ce indică cercetările despre zahăr şi funcţiile imunitare
Studii publicate anterior în “Revista Americană de nutriţie clinică şi studiu dentar” au arătat că în urma consumului a 100 grame de carbohidraţi, precum fructoză, glucoză, zaharoză, suc de portocale pasteurizat şi miere, abilitatea celulelor albe din sânge de a înghiţi şi de a distruge microorganismele şi particulele străine corpului, se inhibă.
Deteriorarea funcţiilor imunitare începe în mai puţin de 30 de minute de când zahărul a fost ingerat şi continuă pentru un interval mai mare de de 5 ore. Suprimarea cea mai înaltă a imunităţii are loc la două ore după consumarea zahărului, şi funcţia cea mai importantă a celulelor albe din sânge se micşorează cu până la 50%.
Celulele albe din sânge joacă un rol important în mecanismul de apărare a corpului împotriva infecţiilor. Deci, când capacităţile celulelor albe sunt afectate, răspunsul global al imunităţii corpului este grav afectat.
S-a demonstrat de asemenea că, consumul a 75 de grame de zahăr a dus la reducerea activităţii limfocitelor. Limfocitele sunt celule albe din sânge produse de către amigdale, splină şi timus, care curaţă microorganismele şi compuşii toxici din corp.
Consumul mai mare de zahăr însemnă suprimarea imunitaţii
Este important de ştiut că în funcţie de cantitatea de glucoză consumată, efectul advers asupra celulelor albe ale sângelui este mai mare. Cu alte cuvinte, cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât este mai mare gradul de deteriorare a imunităţii.
Ce spun unii experţii despre zahăr şi imunitate
Dr. Joseph Pizzorno, fondator al Universităţii Bastyr din Kenmore, Washington, a enumerat în cartea să Întreaga sănătate, mai mulţi factori care degradează sistemul imunitar. Aceştia sunt chimicalele toxice, stresul, odihnă inadecvată, candida, suprainfecţia intestinelor, poluarea, vaccinarea, metalele grele, pesticidele şi printre altele, deficienţele nutriţionale. În capul listei se situează consumarea zahărului şi a altor carbohidraţi concentraţi.
Dr. Joseph Mercola afirmă de asemenea că zahărul ne deteriorează sistemul imunitar şi că ne determină să ne îmbolnăvim mai repede.
Concluzii
Zaharurile simple, chiar şi acelea pe care le găsim în sucurile de fructe, suprimă imunitatea – de aceea este necesar să evităm consumarea zahărului când încercăm să scăpăm de o infecţie. Posturile de scurtă durata pot ajută la creşterea sistemului imunitar prin menţinerea nivelului scăzut a zahărului din sânge, fiind foarte de folos în prima şi a două zi de infecţie acută. Totuşi un post pe durata mai lungă, duce la epuizarea nivelelor de energie şi devine contraproductiv.
Ţinând cont de cantităţile de sucroză şi alte zaharuri rafinate care apar în mod tipic în dieta modernă, rezultă că multe persoane au în mod evident un sistem imunitar compromis, ceea ce îi determina să fie predispuşi la riscuri mai ridicate de boli cronice, printre care şi cancerul.
Amintindu-ne de efectul advers pe care îl are zahărul asupra funcţiilor imunitare, consumarea acestuia trebuie să fie monitorizată cu grijă mai ales în cazul copiilor care sunt predispuşi spre o astfel de alimentaţie. Acest lucru este adevărat în special pentru produsele care conţin zaharuri rafinate, care sunt în mod normal lipsite de nutrienţi importanţi care ar ajuta şi ar hrănii sistemul imunitar.