Viaţa şi filosofia lui Wayne Dyer – 13 lecţii de viață

Dyer (n. 10 mai 1940 – d. 30 august 2015) s-a născut în Detroit, Michigan şi şi-a petrecut primii zece ani din viaţă într-un orfelinat. În ciuda greutăţilor cu care s-a confruntat încă din copilărie, el a devenit un model şi o sursă valoroasă de inspiraţie pentru oamenii din toată lumea. Prima sa carte, Zonele tale eronate, publicată în SUA în 1976, s-a aflat în topul listei de best seller-uri New York Times pentru aproape un an de zile, cu vânzări de aproape 35 de milioane de exemplare până în prezent.

Copilăria şi sudiile

Wayne Dyer s-a născut în Detroit, Michigan, în anul 1940, şi şi-a petrecut mare parte din primii zece ani de viaţă într-un orfelinat din estul oraşului natal, după ce tatăl său şi-a părăsit familia, iar mama sa a trebuit să crească singură trei băieţi. După ce a absolvit liceul, Dyer a făcut parte din marina SUA timp de patru ani (1958-1962). Mai tâziu, a absolvit doctoratul în consiliere educaţională la Universitatea Wayne State, cu o lucrare numită Group Counseling Leadership în Counselor Education sub îndrumarea lui Mildred Peters.

Viaţa personală

Wayne Dyer a fost căsătorit de trei ori, iar din aceste mariaje au rezultat şase copii.  El a avut o fată pe nume Tracy cu prima soţie (Judy). Cu a doua nevastă, Susan Casselman, Dyer nu a avut niciun copil, însă cu cea de-a treia soţie, Marcelene, el a făcut cinci copii. Cei doi s-au despărţit în 2001, după 20 de ani de căsnicie. El a fost diagnosticat cu cancer inoperabil, însă gândirea pozitivă l-a ajutat să învingă boala şi să-şi recapete sănătatea. Mai mult, el a fost alcoolic şi a reuşit să-şi învingă dependenţa, privindu-şi însă tatăl, bunicul şi unchiul trăind neputincioşi în faţa acestei condiţii.

Viaţa profesională şi filosofia lui Wayne Dyer

Considerat părintele motivaţiei la nivel internaţional, Dyer călăuzea şi îndruma oamenii, ajutându-i să depăşească momentele dificile şi să evolueze constant. Învăţăturile sale au fost empirice, inspirate în mare parte de puterea exemplului personal. Cursurile susţinute în timpul vieţii se concentrau pe gândirea pozitivă şi pe tehnici motivaţionale. El a publicat 40 de cărţi, iar 21 dintre acestea au ajuns în topul New York Times.

Mai mult, el s-a inspirat constant din învăţămintele pe care le-a desprins din trăirile sale anterioare. El obişnuia să îndrume oamenii constant către depăşirea obstacolelor şi a situaţiilor neplăcute, punând un mare accent pe conexiunea cu potenţialul divin intern. Dyer încuraja oamenii să înveţe din propriile greşeli şi să găsească forţa de a merge mai departe, pentru a obţine succesul şi împlinirea personală şi profesională. Creştinismul stă la baza filosofiei sale, recomandând tuturor cititorilor săi nu uite principiile religioase, ci să le aplice în vieţile lor, pentru a-şi atinge obiectivele.

13 lecţii pe care să le reţinem de la Dr. Wayne Dyer

  1. Cooperarea este mai sănătoasă decât competiţia

Dyer ne arată că este important să ne concentrăm pe progresul şi evoluţia personală, atât pe cea profesională cât şi pe cea personală, fără să acordăm o importanţă extraordinară competiţiei. Atunci când încercăm constant să fim mai buni decât ceilalţi, pierdem energie utilă scopurilor noastre şi ne îngreunăm atingerea obiectivelor.

  1. Dacă iubeşti un om, nu încerci să îl schimbi

Iubeşti pe cineva pentru ceea ce este, în integralitatea fiinţei sale, nu îl iubeşti pentru ceea ce ţi-ai dori să fie sau pentru ceea ce crezi că ar putea deveni. Astfel, Dyer recomandă oamenilor să  nu le impună nimic celorlalţi din jur şi să renunţe la încercările constante de a-i schimba.

  1. Ignoranţa nu este o binecuvântare

Dyer ne încurajează să renunţăm la categorisiri şi la etichete, considerând că aceseta nu reprezintă calea spre fericire. Astfel, părintele motivaţiei atrage atenţia asupra importanţei experimentării constante a lucrurilor noi, ca un garant pentru evoluţia personală şi profesională. Noutatea şi curajul sunt ingredientele necesare progresului.

  1. Oamenii nu sunt victime ale mediului înconjurător

Dyer subliniază importanţa asumării responsabilităţii pentru propriile gânduri, sentimente şi acţiuni, fără a arunca vina pe forţe sau situaţii externe. Mai mult, el face o diferenţă clară între reacţiile impulsive şi emoţionale la care facem apel de multe ori în situaţii neplăcute şi răspunsul raţional care necesită o privire de ansamblu, obiectivă şi calmă. Acest lucru ne ajută să ne conştientizăm propria forţă şi propriul univers intern.

  1. Este important să petreceţi timp singuri

Dyer îşi îndrumă cititorii să petreacă timp singuri, pentru a ajunge la starea de confort cu propria individualitate şi cu propriul corp, aceasta fiind importantă pentru dobândirea unui sentiment pozitiv faţă de propria persoană. Singurătatea este necesară bunăstarea personală.

  1. Respingerea vă face mai puternici

Dacă vă ascultaţi intuiţia şi sunteţi aliniaţi sentimentelor dumneavoastră, veţi şti cu siguranţă care este calea pe care trebuie să o urmaţi. Astfel. chiar dacă vă veţi confrunta cu eşecuri, veţi şti cum să vă învăţaţi lecţiile din acestea şi să mergeţi mai departe cu mai multă forţă şi determinare. .

  1. Respectul de sine nu necesită validarea celorlalţi

Validarea externă nu reprezintă calea spre fericire. Suntem diferiţi şi percepem lucrurile altfel decât ceilalţi, însă reputaţia şi păreile oamenilor despre noi nu pot fi influenţate sau schimbate în vreun fel. Dyer ne încurjează să nu mai încercăm să-i mulţumim pe ceilalţi din jurul nostru, ci să ne concentrăm cu preponderenţă pe propria noastră stare de bine.

  1. Nu atragi ceea ce vrei în viaţă, atragi ceea ce eşti

Dyer ne arată că dacă ne purificăm minţile şi sufletele, vom atrage multe lucruri frumoase în viaţă, iar abundenţa va veni la noi, nu va trebui să o căutăm. Însă, pe de altă parte, dacă alegem să conştientizăm doar situaţiile neplăcute, adoptând o atitudine nihilistă, vom atrage tot situaţii negative.

  1. Nu vă faceţi griji pentru orice

Dyer ne spune că există o forţă invizibilă care a creat lumea şi întregul Univers şi că această forţă îşi face simţită prezenţa atunci când nu mai încercăm să facem totul de singuri şi dăm voie evenimentelor să-şi urmeze cursul lor natural.

  1. Dezvoltarea personală nu se încheie odată cu şcoala

Dezvoltarea personală nu se încheie în momentul în care ne finalizăm studiile, ci continuă pe tot parcursul vieţii. Nu este recomandat să ne oprim din a creşte, deoarece evoluţia este necesară unei vieţi împlinite. Astfel, dezvoltarea personală nu se încheie, ci este un proces continuu.

  1. Fii realist, aşteaptă-te la miracole

Puterea din Univers devine disponibilă oamenilor în momentul în care aceştia sunt conştienţi de forţa lor divină interioară şi o externalizează prin fapte bune faţă de cei din jurul lor, acest lucru contribuind şi la fericirea lor personală.

  1. Urmează-ţi inima şi vei dobândi succesul

Dyer ne spune şi ne încurajează să ne urmăm intuiţia şi inima şi să facem ceea ce simţim, aceasta fiind calea sigură către succes şi împlinire.

Sursa: http://blog.actsipoliton.ro/filosofia-wayne-dyer-si-13-lectii/

 

Posted in Comportament uman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *