Deşi pentru unii pare greu de crezut, există surse de proteine de o calitate foarte bună, în afara regnului animal.
Iată cele mai bune surse de proteine vegetale uşor digerabile cu cele mai mari beneficii pentru sănătatea ta.
1. Spirulina şi chlorella
Spirulina, chlorella şi familia algelor atrag tot mai multă atenţie ca superalimente superlative care furnizează o largă gama de nutrienţi şi ajută la eliminarea din corp a metalelor grele. Ceea ce mulţi oameni nu cunosc, este că ele sunt şi o excelentă sursă de proteină vegetală.
Chlorella singură este citată în mod obişnuit ca având 58% proteine (şi uneori până la 75%), cu o echilibrare de aminoacizi importanţi, inclusiv toţi cei esenţiali pe care corpul uman nu îi poate produce. Când combini acest lucru cu abundenţă de enzime, probiotice şi fitonutrienti, chlorella devine o sursă de proteine de înaltă calitate care mai sunt şi uşor digerabile.
2. Cânepa
Cânepa nu duce lipsă de beneficii pentru sănătate, inclusiv faptul că are raportul perfect între grăsimile omega-6/omega-3 (3/1), cea mai abundentă sursă de AGE (acizi graşi esenţiali), şi o bogată sursă de fitonutrienti, antioxidanţi şi steroli vegetali. Cânepa are până la 47% proteine, şi conţine 20 de aminoacizi; inclusiv cei 9 aminoacizi esenţiali pe care corpul nostru nu îi poate produce, ceea ce o face una dintre puţinele surse complete de proteine vegetale.
3. Polenul de albine
Polenul de albine este un aliment binecunoscut şi este considerat unul dintre cele mai complete şi echilibrate alimente ale naturii, cu o bogată sursă de vitamine, minerale, aminoacizi, hormoni, enzime şi grăsimi şi o semnificativă cantitate de antibiotice naturale. Polenul de albine are între 25-40% proteine, şi conţine 22 de aminoacizi care sunt de cinci până la şapte ori mai abundenţi la greutate egală comparativ cu carnea de vită, laptele, ouăle sau brânza. Mai adaugă şi incredibilul conţinut de enzime al polenului de albine şi ai o formă uşor digerabilă de proteine vegetale complete.
4. Chia
Chia este o străveche sursă de energie, utilizată de secole de unele dintre cele mai sănătoase popoare. Aceste seminţe sunt o incredibilă sursă de acizi graşi omega-3, antioxidanţi, fibre, calciu, magneziu şi potasiu. Chia are 21% proteine şi conţine toţi aminoacizii în proporţii adecvate, astfel încât este considerată sursă de proteină completă. Atunci când sunt înmuiate, seminţele absorb de 10 ori greutatea lor în apă, ceea ce ajută la hidratarea colonului şi evacuarea toxinelor din intestine. Acest lucru creează un sistem digestiv sănătos care absoarbe nutrienţii, inclusiv proteinele, într-un mod mai eficient.
Chia poate fi consumată cu cereale, smooothie-uri, cocături şi mâncată simplu ca budincă (odată înmuiată, are acest tip de consistenţă).
5. Quinoa
Quinoa este o plantă producătoare de seminţe originară din America de Sud. A fost considerată aliment sacru de către incaşi, şi este o excelentă sursă de mangan, magneziu, fosfor, fier, cupru, zinc şi vitaminele B6 şi B9. Quinoa are 14% proteine şi conţine toţi aminoacizii esenţiali, ceea ce o face o sursă de proteine completă. Mai are şi proprietăţi probiotice, ceea ce ajută la hrănirea bacteriilor benefice din tractul digestiv, acest lucru făcând-o uşor de digerat.
Poţi utiliza quinoa în multe feluri diferite, cel mai potrivit ca un înlocuitor al altor cereale precum orezul. Mai constituie şi un excelent mic dejun, ca alternativă la cereale sau ovăz, şi poate fi utilizată la multe cocături.
S-ar putea să fie dificil să treci de ideea că proteinele trebuie să provină din surse animale. Totuşi, poţi vedea acum, că în majoritatea cazurilor aceste surse vegetale de proteine sunt nu doar comparabile, ci superioare.
Sursa: http://viataverdeviu.ro/top-5-surse-de-proteine-vegetale/