Brânca ursului, considerată a fi un adevărat “ginseng-românesc”, poate fi un remediu pentru cele mai grave boli ale secolului. Cunoscută din antichitate pentru proprietățile afrodisiace, studiile recente o recomandă pentru reducerea stărilor de stres, de oboseală și epuizare, planta având puternice efecte de stimulare a vitalității organismului uman, redând tonusul și pofta de viață.
Brânca ursului (Heracleum sphondylium), popular denumită și ”crucea-pământului”, face parte din familia Umbelliferae (Apiaceae), fiind o plantă înaltă cu frunze mari de culoare verde închis și flori mici, albe, adunate în buchețele radiale ca niște umbrele întoarse. Planta înflorește din iunie până spre octombrie și, la maturitate, produce fructe elipsoidale, plate, care conțin semințe. Frunzele sale mari se aseamănă cu laba ursului. Are un miros specific, foarte aromat și ușor înțepător, care este inconfundabil. Este răspândită în pădurile din Europa. Crește în pădurile luminoase dar și în zone deluroase și umede.
Brânca ursului conține: furanocumarine (psoraleni), bergapten, izobergapten, pimpinellin, izopimpinellin, sphondin, carbohidrați etc. De asemenea, are în compoziție heracleină (părțile aeriene), ulei esențial, alcooli și n-octanol (ulei hexilbutirátem, și acizi caprici).
Toate părțile plantei prezintă proprietăți antireumatice, antispasmodice, carminative, febrifuge, odontalgice și stimulente. În scop terapeutic, de la plantă se folosesc rădăcinile, semințele, florile, mugurii și frunzele, sub formă de pulbere, tinctură, macerat, decoct etc. Cozile inflorescențelor sunt partea de plantă cel mai frecvent folosită, deoarece au proprietăți afrodisiace, stimulente hormonale și hipotensoare foarte puternice. Rădăcina are, și ea, proprietăți afrodisiace, însă nu atât de intense ca semințele, iar de curând i-a fost descoperită și o acțiune de stimulare a imunității. Rădăcinile se recoltează primăvara devreme sau toamna târziu, spre sfârșitul perioadei de vegetație, iar semințele în august-septembrie.
Studiile științifice moderne confirmă valoarea terapeutică a acestei plante. Decenii de-a rândul, această plantă a fost considerată un panaceu în tratarea unor afecțiuni precum tulburările psihice la copii, reumatismul și migrenele. Planta a fost folosită în tradiția populară chiar și în tratamentul epilepsiei.
Planta întreagă este afrodisiacă. Tinctura de Brânca ursului este un adevărat elixir contra sterilității masculine și feminine, contra menopauzei premature și a andropauzei premature, precum și contra frigidității și impotenței, deoarece conține substanțe active care acționează simultan asupra glandelor endocrine, a sistemului nervos și a aparatului cardiovascular. Brânca ursului este recunoscută drept una dintre cele mai eficiente plante ce tratează infertilitatea, beneficiile sale fiind demonstrate prin studii științifice de amploare. Cercetătorii care au studiat planta susțin că nenumărate femei au reușit să rămână însărcinate după tratamentul cu această plantă și mulți de bărbați și-au rezolvat problemele sexuale. Spre deosebire de medicamentele afrodisiace, tinctura de Brânca ursului poate fi administrată și la hipertensivi.
Brânca ursului este mediu-expectorantă și sedativă, utilă în tratamentul laringitelor sau bronșitelor. Aceasta are efect expectorant, ajutând la eliminarea secrețiilor în exces de pe căile respiratorii. Are și efect antibiotic, luptând direct cu infecțiile bacteriene. Extractele etanolice sau apoase din plantă au demonstrat o acțiune antimicrobiană. Studii de laborator efectuate în 2006, la mai multe universități din Turcia, au arătat eficiența acestei plante, atât contra bacteriilor grampozitive, cât și asupra celor gramnegative. Frunzele fiind tonice, sunt folosite în tratamentul natural al răcelilor, din acestea putând fi preparată o băutură cu efect liniștitor asupra durerilor de gât.
Părțile inflorescente ale plantei și mai ales semințele au o putere curativă, încât pe bună dreptate au fost asemănate cu ginseng-ul, pe care îl depășește în unele privințe. Semințele redau tinerețea biologică și fertilitatea, reglează activitatea sistemului nervos, previn și combat cu o eficiență extraordinară hipertensiunea prin scăderea presiunii arteriale, mai ales prin vasodilatație, la nivel periferic, efectul durând o perioadă de timp limitată și, ca atare, fiind necesară o nouă doză de plantă.
Tratamentul cu tinctură preparată din Brânca ursului este recomandat, de asemenea, în stări de oboseală psihică și fizică, dar și în boala Parkinson, în paralizii și pareze, în scleroza multiplă și în balonări, însoțite de colici.
Ajută la refacerea capacității funcționale a rinichilor, prevenind infecțiile urinare, printr-o dublă acțiune: pe de o parte, planta are efecte antibiotice, eliminând microorganismele parazite care s-ar putea instala la nivelul aparatului reno-urinar, iar pe de altă parte, are efecte imunostimulente, ajutând organismul să se apere singur de eventualele infecții.
Preparatele de Brânca ursului sunt indicate și în caz de boli neuropsihice, anxietate, stări de neliniște, îmbătrânire precoce. Uleiurile volatile conținute de această plantă au un efect puternic ca stimulent la nivelul sistemului nervos central, inducâd o stare de vioiciune, de tonus, chiar de ușoară euforie. Acțiunea tonică nervoasă a acestor uleiuri volatile este completată foarte bine de o altă categorie de substanțe conținute de Brânca ursului, cumarinele, care au efect calmant, ușor sedativ, ameliorând stările de teamă, de neliniște, de surescitare.
Este recomandată în boli digestive (ale ficatului, stomacului, vezicii biliare), tulburări de digestie. În diaree și balonare planta are efect antibiotic la nivelul tubului digestiv, distrugând multe dintre bacteriile care produc diareea. Pe de altă parte, uleiurile au efect antispastic și carminativ, eliminând colicile abdominale și balonarea. În cazul indigestiei, semințele acestei plante au efecte de stimulare a secreției de sucuri gastrice, cresc ușor mobilitatea tubului digestiv și dau poftă de mâncare. Infuzia din tulpinile tinere este folosită în diaree, ceaiul din rădăcini este util în tratamentul indigestiei și a crampelor stomacale.
În asociere cu plantele antitumorale (năpraznic, brusture, vâsc, ginseng), care distrug celulele canceroase, infuzia sau tinctura de Brânca ursului contribuie la refacerea celulelor organismului. Această asociere de plante este benefică în toate formele de cancer. Rădăcina conține psoralen, substanță care a fost investigată în cadrul unor studii pentru tratamentul psoriazisului, leucemiei sau a virusului HIV.
Decoctul din frunze și flori poate ajuta la întreținerea luciului și sănătății părului. Rădăcina, de asemenea, poate fi tocată și amestecată cu apă, fiind astfel utilă la spălarea părului împotriva mătreței.
Degerăturile pot fi prevenite printr-un tratament cu tinctură de Brânca ursului. Principiile active din semințele au un puternic efect vasodilatator periferic, ajutând la irigarea corespunzătoare cu sânge a extremităților corpului (mâini și picioare).
Extern, sub formă de cataplasme, rădăcina se aplică pe răni, arsuri, umflături, zgârieturi, pe articulații reumatice. Este utilă sub formă de spălături în cazul negilor. O cantitate mică din rădăcină se poate ține pe dinte pentru a reduce durerea.
Trebuie reținut că Brânca ursului nu se administrează femeilor gravide, persoanelor cu afecțiuni ale prostatei sau celor cu hipotensiune arterială. În tratamentul extern cu Branca ursului este interzisă expunerea la soare deoarece planta are acțiune fotosensibilizantă. Din cauza conținutului de alcool, tinctura nu se recomandă în: hepatite virale, toxice și metabolice, steatoză hepatică și ciroză hepatică.
Sursa: http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/02/24/leacuri-din-gradina-branca-ursului-14-35-35