Peștera Veterani, locul sfânt al dacilor

Una dintre cele mai frumoase atracții turistice din România, Peștera Veterani, ascunde comori deosebite. Este numită sanctuarul lui Zamolxis, iar legendele locului spun că în peșteră, dacii au avut mult timp un altar unde se închinau lui Zamolxis și în cinstea lui făceau sacrificii. La baza acestei afirmații stau ca dovadă oasele de păsări și animale descoperite de arheologi în câteva locașuri săpate în piatră.

Legendele locului mai spun că prin spărtura din peretele peşterii, dimineaţa, intra o rază de soare ce cădea exact pe altarul pe care dacii sacrificau păsările pe care le ofereau ca ofrandă. Povestea pare să fie confirmată de cantitatea mare de oase de păsări, găsite de arheologi în interior. Romanii, impresionaţi de această istorie străveche, dar şi pentru că grota oferea un foarte bun loc de supraveghere a navigaţiei pe fluviu, au ridicat în interior nişte ziduri, i-au mai făcut câteva întărituri şi au transformat-o într-o mică cetate, pe care au botezat-o Peth.

pestera-veterani (1)

Peştera Veterani îşi are originea numelui după cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeş şi care a refortificat peştera la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Aurul din locul sfânt al dacilor

Legendele spun că vestitul tezaur din argint al împărătesei Maria Tereza aparţinând Imperiului Austro – Ungar sau comorile ţarului sârb Obrenovici, ar fi ascunse într-o cavernă închisă cu stânci.

Prinţul Serbiei din vremea lui Cuza ar fi trecut în România cu 80 de cai care cărau saci cu aur.  Se mai spune că singurul indiciu al locului unde este comoara, este o piatră pe care este încrustat un şarpe.

De asemenea, stareţul Nicodim, descendent al neamului Basarab, ar fi ascuns o comoară însemnată într-o peştera din Clisura Dunării.

Se poate ajunge la peșteră doar pe apă

La peştera Veterani nu poţi ajunge decât pe apă. Cunoscută şi sub numele de Peştera lui Veterani, Peştera din Pânza Curii sau Peştera Piscabara, grota este situată la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totală de 173 de metri şi o lăţime de 40 de metri.

În anul 1400, imperiul austriac ridică aici o fortăreaţa. În 1692, fortăreaţa este condusă de generalul austriac de origine italiană, Friedrico Veterani. La sfârşitul secolului XVII-lea, Imperiul Austriac ridică peste ruinele fortăreţei romane ziduri groase de 2 m şi înalte de 4 m, construind un avanpost militar fortificat. Grota putea adăposti maxim 250 de soldaţi şi era folosită ca refugiu în urma atacurilor turceşti din acea perioadă.

PESTERA-VETERANI

Fântâna din centrul grotei a fost construită de prizonierii turci. Peştera a fost şi adăpostul haiducilor, în timpul celor două războaie mondiale, grota era folosită ca adăpost pentru muniţie şi hrană. 

Vizitarea peşterii se face neapărat cu echipament adecvat şi asistaţi de un ghid speolog. Peştera poate fi vizitată în tot timpul anului.

Sursa: http://www.efemeride.ro/pestera-veterani-locul-sfant-al-dacilor-nedescifrat-de-nimen

Posted in Mister şi paranormal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *