Obezitatea şi supraponderabilitatea sunt două dintre cele mai grave probleme la nivel mondial. Dacă în trecut vorbeam despre lipsa conştientizării acestei probleme globale, în prezent o mare parte dintre persoanele supraponderale şi obeze urmează diferite regimuri pentru a pierde în greutate.
Cu toate acestea, rezultatele vizibile întârzie să apară deoarece majoritatea persoanelor cu probleme de greutate aleg soluţii „simpe şi rapide” pentru a slăbi, fără a conştientiza faptul că trebuie să îşi schimbe stilul de viaţă pentru a obţine rezultate cât mai eficiente şi de durată.
Dieta cu 12 reguli concepută de doctorul Pavel Chirilă, Cristela Georgescu şi Mădălina Popescu, trei specialişti experimentaţi în terapii alternative, ajută persoanele supraponderale să slăbească pe termen lung, dar şi să prevină bolile. Iată regulile de bază:
Regula nr.1 Exclude complet din meniu alimentele rafinate: zahărul, făina, sarea extrafină, margarina, uleiul rafinat.
Regula nr.2 Exclude din meniul zilnic alimentele cu aditivi (E-uri)
Regula nr.3 Alimentele permise în timpul dietei sunt cerealele integrale, frctele, legumele zarzavaturile, lactate dar preferabil cele fermentate (iaurt, chefir, sana, lapte bătut, brânză de vaci), ouă (3 pe săptămână), ciuperci, miere, peşte (2-3 mese pe săptămână), carne (1-2 mese pe săptămână)
Regula nr.4 Alimentele pe care le consumi trebuie să fie de cea mai bună calitate: bio sau tradiţionale
Regula nr.5 Ideal, ar trebui să iei 2 mese pe zi: între orele 10-11 şi 18-19, pentru a nu suprapune fazele de ingestie, absorbţie, metabolizare şi eliminare
Regula nr.6 Dimineaţa pe stomacul gol, bea 300-400 ml de apă plată
Regula nr.7 Între mese, consumă sucuri proaspete sau ceaiuri de fructe
Regula nr.8 Cerealele, legumele, carnea şi peştele se prepară cu tratamente termici uşoare: cuptor, aburi, fierbere. Celelalte alimente se consumă crude, cu excepţia persoanelor care au afecţiuni gastrointestinale
Regula nr.9 În alimentaţie trebuie să predomine cerealele şi fructele
Regula nr.10 Cantitatea porţiilor se calculează în funcţie de obiceiurile alimentare din trecut: pentru a pune organismul în dificultatea şi pentru a-l determina să consume din rezervele proprii, trebuie să te raportezi la propriile obiceiuri alimentare şi să reduci cu 25-50% raţia alimentară faţă de obiceiul de până acum
Regula nr.11 Foarte important: trebuie să mesteci îndelung fiecare bol alimentar (de 10-15 ori) înainte de a-l înghiţi
Regula nr.12 Mergi pe jos (la pas) câte 30-60 de minute zilnic.