Mărul este un super-aliment care nu degeaba a stat la baza celebrei zicale “Cu un măr pe zi, doctorul departe îl ţii”. Foarte mulţi copii aud această vorbă de la mama lor când sunt încurajaţi să consume mere. De ce este mărul un fruct atât de important pentru viaţă?
Beneficii pentru sănătate:
- Merele sunt pline de fibre solubile care reduc problemele intestinate, inclusiv diverticulită, hemoroizii şi unele tipuri de cancer. Ajută la controlul nivelului de insulină, eliberând încet zahărul în sânge. Curată şi detoxifică, elimină metalele grele din organism.
- Pectina din mere contribuie la reducerea colesterolului prin diminuarea secretiei de insulină.
- În două studii, cercetătorii au descoperit că mâncând 5 mere pe săptămână se reduce semnificativ riscul afecţiunilor respiratorii precum astmul.
- Conform medicinei chineze, merele întăresc inima, lubrifiază plămânii, cresc fluidele corpului şi scad producţia de mucus.
- Oţetul de mere împiedică formarea pietrelor la rinichi.
- Studiile arată că un consum zilnic de mere reduce problemele de piele.
- Conform unui studiu brazilian, mâncatul unui măr pe zi înainte de masă ajută femeile să piardă cu 33% mai multă greutate decât cele care nu mănâncă mere.
- Un măr are doar 50-80 calorii şi nu are grăsimi sau sodiu.
- Merele sunt pline de vitaminele C, A şi flavonoizi, dar şi de fosfor, fier şi calciu, deşi în cantitate mai mică.
- Merele sunt o sursă puternică de potasiu, ceea ce susţine sănătatea inimii.
Iată motive solide pentru a mânca un măr pe zi cel puţin, în loc de orice alt desert lipsit de energie vie, deci de viaţă.
Alte proprietăţi medicinale demne de notat:
- Diareea: merele în combinaţie cu muşeţelul, scurtează durata diareei nespecifice la copii.
- Întărirea pereţilor arteriali (ateroscleroza): cercetări preclinice indică faptul că merele conţin compuşi ce previn formarea plăcii în interiorul arterelor. De exemplu, un studiu la iepuri a descoperit că sucul de mere este capabil să împiedice progresia aterosclerozei în cazul unei diete cu nivel înalt de colesterol la un model indus de ateroscleroza.
- Supraponderalitatea: un studiu pe oameni a descoperit că pierderea semnificativă în greutate este asociată cu un aport zilnic de trei mere sau trei pere printre femeile supraponderale.
- Anti-îmbătrânire (creier): merele previn deteriorarea oxidativă şi realizarea defectuoasă a testului labirintului că şi descreşterea performanţei cognitive la şoarecii mărul sanatosbatrani. De asemenea, un studiu realizat pe şoareci a descoperit că sucul de mere reduce de fapt nivelul producţiei de beta-amiloizi patologici (asociaţi cu boală Alzheimer) în creierul şoarecilor.
- Inflamaţii intestinale: cercetări preclinice au descoperit că procianidinele din mere reduc inflamatiile intestinale.
- Toxicitatea indusă prin vaccinuri: multe substanţe naturale, inclusiv laptele matern, reduc reacţia imună produsă de substanţele sintetice şi asociată cu vaccinurile şi adjuvanţii acestora. Polifenolii din măr se numără printre aceste substanţe,aceştia împiedică toxina holerei, atunci când este utilizată ca stimulent imunitar în cadrul vaccinurilor, să facă atât de multe vătămări ca în cazul opus..
- Boală parodontală: ştim cu toţii senzaţia care urmează mâncatului unui măr – proprietatea astringentă, în care gingiile se simt curate. Aceasta se datorează în parte quercetinei, care este găsită în mere, ceai şi ceapă, de exemplu. Are proprietăţi antimicrobiene semnificative. Polifenolul din mere protejează şi el împotriva distrugerii celulelor ligamentului parodontal asociat cu infecţia datorată Porphyromonas gingivalis, o bacterie patogenă anaerobă.
- Produse finale ale glicozilarii avansate (AGE): AGE-urile sunt asociate în principal cu oxidarea zaharurilor din sânge. Aceste zaharuri sunt caramelizate când sunt expuse la oxidanti şi apoi se leagă la structurile celulare, de ex. grăsimi, proteine, provocând deteriorări. Frunzele de mere au acţiune semnificativă anti-AGE, inclusiv vasoconstricţiei asociate cu disfuncţia endotelială indusă de AGE.
- Pierderea părului: remarcabil, o procianidină etichetată B-2 din mere, favorizează creşterea părului la modelul celular.
- Infecţiile streptococice: pectina din mere inhibă sinteză tipurilor A şi B de enterotoxine stafilococice, care pot cauza profunde vătămări corporale.
- Infecţia cu gripă: în urmă cu peste 60 de ani, cercetătorii au descoperit că acei carbohidraţi complecşi care compun pectina din măr inhibă capacitatea de infectare a virusului A al gripei din sângele găinii, ca şi din ouăle inseminate, indicând potenţiale proprietăţi antigripale.
Ce nu ştiai despre mere:
- În lume există mai mult de 7500 specii de mere.
- Copacul măr este membru al familiei trandafirilor.
- 25% din volumul unui măr este aer şi aproape 90% din densitatea sa este apă.
- Merele au 5% proteine.
- Copacul măr poate trăi până la 100 de ani.
- Cel mai mare măr din lume a cântărit 1,5 kilograme.
- În Grecia, când un bărbat cerea o femeie în căsătorie, el îi aruncă un măr iar dacă ea decidea să îl prindă, înseamnă că acceptă.
- Proverbul original despre consumarea unui măr pe zi a apărut în 1866 şi suna aşa: “Mănâncă un măr înainte să te duci la culcare şi vei împiedica medicul să îşi câştige pâinea”.
- Este nevoie de energia a 50 frunze ca să se producă un măr.
Ce să ştii ca să obţii maximum de beneficii şi energie din măr:
Mănâncă merele cu coajă cu tot ca să obţii toţi nutrienţii; mulţi din ei sunt în piele sau imediat sub piele (cum ar fi vitamina C şi A).
Merele sunt printre fructele cele mai contaminate cu pesticide, cum ar fi permethin şi DDT. Merele non-organice sunt deseori stropite cu aceste pesticide care fac rău la digestie şi sănătate. Încearcă să cumperi mere organice sau spală bine de tot merele normale în chiuvetă astfel: umple chiuveta jumătate cu apă, pune o cană de oţet şi lasă acolo merele (precum şi alte fructe pe care le mănânci cu coajă) pentru 10 minute.
Precauţii în cazul merelor:
Seminţele de măr sunt toxice dacă sunt consumate în cantităţi mari, de aceea este bine să fie evitate de femeile gravide, de femeile care alăptează şi de copii.
Concentratul de suc de mere poate fi plin de arsenic dacă nu este organic, conform unei cercetări prezentate de dr Oz. În sucul organic nu s-a găsit urmă de arsenic. De aceea, este mai bine să produci sucul de măr în casă.