Cătina – remediu străvechi şi superaliment modern

Ca şi alte superalimente, cătina conţine numeroşi antioxidanţi puternici care ajută corpul să se apere de radicalii liberi (asociaţi în prezent cu aproape orice boală şi cu procesul de îmbătrânire). Dar cătina are şi alte proprietăţi, este o sursă excelentă de Omega 7. Nu este o greşeală de tipar. Ai auzit probabil de acizii graşi Omega 3, 6 şi 9, dar şi acizii graşi Omega 7 sunt importanţi. Iar cătina este una dintre sursele cele mai bune a acestor acizi graşi esenţiali.

Cătina este o uzină de nutrienţi

Cătina conţine peste 190 de nutrienţi şi fitonutrienti, ceea ce o transformă într-un superaliment extrem de puternic. Conţine numeroase flavonoide—fitonutrienţi despre care s-a demonstrat prin studii că împiedică multiplicarea celulelor canceroase reducând în acelaşi timp durerea şi inflamaţia şi contribuind la pierderea în greutate a persoanelor obeze. Superfructul mai conţine şi cantităţi importante din enzima necesară procesului de vindecare superoxid dismutază (SOD)—de patru ori mai mari decât ginseng-ul, o altă sursă importantă de SOD.

Afecţiuni respiratorii şi boli de inimă

Astmul, tusea cronică, alte afecţiuni respiratorii şi probleme dermatologice sunt doar câteva afecţiuni pentru care se foloseşte cătina în mod tradiţional, dar s-a demonstrat că poate îmbunătăţi şi sănătatea oculară, bucală şi a membranelor mucoasei. Alte studii arată că reduce semnificativ nivelul colesterolului şi a proteinei C-reactivă, cunoscută pentru capacitatea de a inflama şi deteriora celulele, fiind asociată cu boli precum cele de inimă.

Vindecă afecţiunile gastrointestinale (GI)

Compuşii săi anti-ulcer în combinaţie cu proprietăţile naturale antiinflamatorii fac din cătină o alegere perfectă pentru problemele gastrointestinale. Uleiul acoperă stomacul şi tractul gastrointestinal (GI) cu un strat protector şi vindecător, reducând efectele unor microbi dăunători precum E-coli.

Regenerează pielea

În ceea ce priveşte afecţiunile pielii, s-a dovedit eficientă într-o varietate de boli, precum:  acnee, arsuri, dermatită, eczemă, rozaceea, vergeturi şi răni. Mulţi dintre cei 190 de nutrienţi contribuie la vindecare, dar cantitatea mare de acizi graşi Omega 7 are contribuţia principală la regenerarea celulelor pielii, precum şi la atenuarea ridurilor şi a aspectului de piele îmbătrânită. Conform studiilor publicate în revista Comunicări Ştiinţifice Biochimice şi Biofizice, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că fructele de cătină pot fi utilizate cu scop terapeutic contra afecţiunilor inflamatorii ale pielii.

Combate cancerul

Abilităţile cătinei de combatere a cancerului sunt impresionante. Într-un studiu publicat în ISRN Farmacologie, cercetătorii au descoperit eficienţa cătinei în uciderea celulelor canceroase şi a leucemiei limfatice. Alte studii publicate în revistele Fitoterapia şi Nutriţia şi Cancerul au demonstrat că fructele de cătină manifestă o activitate antitumorală remarcabilă şi efecte anticanceroase.

Pierderea în greutate

Ca şi cum cele menţionate până acum nu ar fi fost suficiente ca să iubeşti cătina, iată că acest superfruct superdotat ajută şi la pierderea în greutate. Puţine alimente egalează cătina în conţinutul sau de Omega 7, conţinutg care opreşte organismul din stocarea grăsimilor. Ajută, în acelaşi timp, ca persoanele care au pierdut în greutate să poată menţine acest lucru.

Deteriorarea cognitivă şi motorie

Numeroase studii demonstrează eficienţa cătinei în reducerea deteriorării cognitive şi în tratarea afecţiunii denumită diskinezie. Diskinezia este o afecţiune neurologică degenerativă care implică deteriorarea motorie. Studii publicate în Monitorul Ştiinţei Medicale au descoperit că extractul din fructele de cătină are un efect protector contra diskineziei.

Super-imunitate, energizant, protecţie UV

Ca orice aliment atât de bogat în nutrienţi, nu este surprinzător că stimulează sistemul imunitar şi nivelul de energie. Uleiul de cătină este şi un foarte bun protector contra efectelor solare.

Recomandări de achiziţionare

Hexanul este utilizat în procesarea majorităţii catinei de pe piaţă, chiar şi de către firmele care susţin că folosesc “uleiuri vegetale” la extragerea compusilor terapeutici ai cătinei. Alege o firma redutabilă care nu face compromisuri cu calitatea. Există multe produse pe bază de cătină: ulei de cătină, capsule cu ulei de cătină, ulei din seminţe de cătină, capsule din seminţe de cătină, concentrate din cătină sub formă de praf, precum şi capsule şi multe produse cosmetice de îngrijire a pielii. Cel mai bine este însă să foloseşti cătină crudă, proaspătă întreagă şi să te bucuri de ea cât mai mult în sezonul de toamnă.

Cătina este un aliment ideal pentru perioada de tranziţie către anotimpul rece.

Sursa: http://viataverdeviu.ro/catina-remediu-stravechi-si-superaliment-modern/

Posted in Medicină alternativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *