41 de fructe şi legume – uzină de nutrienţi

Suntem permanent bombardaţi de titluri care promovează un fruct sau o legumă ca fiind o uzină de nutrienţi, sau un superaliment dar ce înseamnă de fapt aceste apelative? Toate fructele şi legumele proprietăţi egale? Ce este mai sănătos, un măr sau o banană?

Răspunsul la aceste întrebări poate fi greu de dat —depinde mult de dieta fiecăruia în parte, dar şi de problemele sale de sănătate. Pentru o persoană cu deficienţă de potasiu, o banană pe zi ar putea să rezolve situaţia, în timp ce pentru cei care au deficit de fier sau vitamina C, varza kale ar fi o opţiune mai bună.

În încercarea de a face lumină asupra lucrurilor, Jennifer Di Noia, profesor de sociologie la Universitatea William Patterson, a folosit informaţii culese de Departamentul de agricultură S.U.A pentru a determina conţinutul nutritional total al 47 de fructe şi legume diferite.

Având în vedere că prin gătire se pierde din conţinutul nutritiv al unor alimente, Di Noia a analizat fiecare fruct sau legumă în starea sa crudă, măsurând nivelul a 17 nutrienţi esenţiali identificaţi de Organizaţia de Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite şi de Institutul de Medicină, ca fiind cei mai importanţi în menţinerea sănătăţii: proteină, calciu, fibre, tiamină, potasiu, niacină, zinc, riboflavină, folati, fier şi vitaminele A, B6, B12, C, D, E, şi K.

Din analiză sa au rezultat 41 alimente despre care se poate spune că sunt o “uzină de nutrient” — definite ca fiind sursa a cel puţin 10 % din doza zilnică recomandată a fiecărui nutrient, într-o porţie de 100 calorii (raportat la o dietă de 2,000 de calorii). Mai jos, aveţi lista de fructe şi legume:

 

1. Năsturelul

2. Varza chinezească

3. Sfecla mangold

4. Frunzele de sfeclă roşie

5. Spanacul

6. Cicoarea

7. Salata creaţă

8. Pătrunjelul

9. Lăptuca

10. Loboda

11. Frunzele de napi

12. Frunzele de muştar

13. Andivele

14. Arpagicul

15. Kale

16. Frunzele de păpădie

17. Ardeiul gras verde

18. Rucola

19. Broccoli

20. Dovleacul

21. Varza de Brussels

22. Ceapa verde

23. Gulia

24. Conopida

25. Varza

26. Morcovul

27. Roşia

28. Lămâia

29. Salata Iceberg

30. Căpşunile

31. Ridichea

32. Dovlecii de iarnă (toate soiurile)

33. Portocala

34. Lămâia verde (lime)

35. Grapefruit (roz şi roşu)

36. Rutabaga

37. Napul

38. Murele

39. Prazul

40. Cartoful dulce

41. Grapefruit (alb)

Şase alimente care nu au intrat în lista sunt : usturoiul, mandarina, ceapa, afinele, merişorul şi zmeura. Asta nu înseamnă că nu sunt sănătoase, sau că nu aduc beneficii sănătăţii, doar că acestea nu au aceeaşi concentraţie nutritivă ca restul de 41 de alimente.

Di Noia subliniază faptul că analiza sa nu reprezintă o concluzie finală despre alimentele şi legumele cele mai sănătoase — există alte alimente care pot fi considerate mai bogate în alţi nutrienţi — dar, spune ea, “definirea aportului nutritiv din punctul de vedere al energiei furnizate poate ajuta consumatorii să se orienteze în funcţie de nevoile lor zilnice în scopul obţinerii alimentelor cu cel mai concentrat aport nutritiv din grupul acestora.”

 Sursa: http://viataverdeviu.ro/41-de-fructe-si-legume-care-si-au-castigat-calificativul-de-uzina-de-nutrienti-din-partea-expertilor/

 

Posted in Medicină alternativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *