Beneficiile terapeutice ale uleiului de nucă de cocos

Beneficiile uleiului de nuca de cocos includ îngrijirea părului, pielii, înlăturarea stresului, menţinerea nivelului de colesterol, pierderea în greutate, creşterea imunităţii, digestie şi metabolism adecvat, înlăturarea problemelor la rinichi, boli cardiace, hipertensiune arterială, diabet zaharat, HIV şi cancer, îngrijire dentară şi rezistenţă oaselor.

Importanța acizilor graşi cu lanţ mediu

Principalele beneficii ale uleiului de nuca de cocos pot fi atribuite prezenţei acizilor graşi cu lanţ mediu care includ acidul lauric, acidul capric şi acidul caprilic. Aceştia sunt agenţi antimicrobieni puternici, cu o eficiență ridicată împotriva virusurilor, ciupercilor şi a multor bacterii. Modul lor de acţiune ar consta în dezintegrarea pereţilor celulelor antimicrobiene. Cele mai multe dintre grăsimile pe care le consumăm sunt acizi graşi cu lanţ lung care trebuie defalcate înainte de a fi absorbite. Uleiul de nuca de cocos este bogat în acizi cu lanţ mediu şi scurt care ajung mult mai repede în ficat pentru a produce energie, fiind uşor de digerat. Ca atare, nu sunt necesare enzime biliare sau pancreatice pentru digestie. Iar acest lucru transformă uleiul de cocos într-un aliment sănătos chiar şi pentru cei care suferă de diabet zaharat sau care au probleme cu vezica biliară. De asemenea, acizii graşi cu lanţ mediu pot ajuta la accelerarea metabolismului, întrucât aceştia sunt o sursă instantanee de energie pentru organism.

Acidul lauric – se găseşte din abundenţă în laptele matern uman şi se transformă în organism într-o substanţă numită monolaurin. Monolaurinul contribuie la creşterea imunităţii, lupta împotriva virusurilor, bacteriilor şi a diverse boli (herpes, citomegalovirus, gripă etc). În urma unor studii, cercetătorii au confirmat că acidul lauric existent în uleiul de cocos în combinaţie cu uleiul de oregano pot distruge stafilococii şi unele bacterii de mult mai eficient decât unele tipuri de antibiotice şi antifungice. De asemenea, rolul pozitiv pentru organism al acidului lauric a fost confirmat în prevenirea unor forme de cancer. În plus, uleiul lauric poate ajuta la scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale, la menţinerea flexibilităţii arterelor, prevenirea aterosclerozei. Uleiul de cocos conţine în proporţie de peste 40% acid lauric fiind cea mai bogată sursă disponibilă în mod natural.

Cum foloseşte corpul nostru acidul lauric? 

Organismul uman transformă acidul lauric în monolaurin care luptă împotriva virusurilor şi bacteriilor care cauzează boli, cum ar fi herpesul, gripa, cytomegalovirusul, HIV, Listeria monocytogenes, etc. Deşi mecanismul sau exact de acţiune era încă necunoscut, uleiul de nuca de cocos a fost utilizat pe scară largă în Ayurveda, sistemul de medicină tradiţională a Indiei. 

Înainte de a trece la beneficiile uleiului de nuca de cocos în detaliu, trebuie să înţelegem din ce este compus.

Componentele uleiului de cocos:

Uleiul de nuca de cocos este format din mai mult de 90% din grăsimi saturate, cu urme puţine de acizi graşi nesaturaţi, cum ar fi acizii graşi mononesaturati şi polinesaturati. Ulei de nuca de cocos virgin nu este diferit de aceasta. Să vedem câteva componente mai detaliate:

  * Acizii graşi saturaţi: majoritatea sunt trigliceride cu lanţuri mijlocii, care ar trebui să se asimileze bine. Acidul lauric este contribuabilul şef, cu mai mult de 40% din acţiuni, urmat de acidul capric, caprilic, miristic şi palmitic.

  * Acizii graşi polinesaturati: acid linoleic.

  * Acizii mononesaturati graşi: acid oleic.

  * Poly-fenoli: acid galic, care este acidul fenolic. Aceşti poli-fenoli sunt presupuşi a fi responsabili pentru aroma şi gustul uleiului de nuca de cocos iar uleiul Virgin de cocos este bogat în aceşti poli-fenoli.

  * Anumiţi derivati de acizi graşi ca Betaines, Ethanolamide, etoxilati, esteri graşi, polisorbaţi graşi, monogliceride şi esteri poliol.

  * Cloruri grase, sulfat de alcool gras şi sulfat de alcool eter gras, toate fiind derivate din Alcooli graşi.

  * Vitamina-E, vitamina K şi minerale, cum ar fi de Fier.

Beneficiile uleiului esenţial de nuca de cocos includ următoarele:

Îngrijirea părului:

– uleiul de nuca de cocos este unul dintre cele mai bune produse naturale pentru îngrijirea părului. El ajută la creşterea sănătoasă a părului, oferindu-i strălucire. Masajul regulat al scalpului cu ulei de nuca de cocos asigura lipsa mătreţii, păduchilor şi ouăle acestora, şi o bună hidratare a pielii. Ulei este intens utilizat în subcontinentul Indian pentru îngrijirea părului. Este un balsam excelent şi ajută la creşterea părului. Acesta conține, de asemenea, proteine esenţiale necesare pentru hrănirea părului deteriorat. Prin urmare, este folosit că ulei de îngrijire a părului şi utilizat în producţia diverselor balsamuri, creme şi şampoane anti-mătreaţă. Uleiul de nuca de cocos este în mod normal aplicat local.

Înlăturarea stresului:

– uleiul de nuca de cocos este foarte liniştitor şi prin urmare, ajută la eliminarea stresului. Aplicarea uleiului sub formă de masaj la cap ajută la eliminarea oboselii.

Îngrijirea pielii:

– uleiul de nuca de cocos este excelent pentru masarea pielii, de asemenea. Acesta acţionează ca o crema hidratantă eficace pe toate tipurile de piele, inclusiv pielea uscată. Uleiul de cocos este comparabil cu uleiul mineral, însă spre deosebire de acesta, nu există nici o şansă de a suferi de efecte secundare negative asupra pielii. Iată de ce este o soluţie sigură pentru a preveni uscarea şi exfolierea pielii, întârzierea apariţiei ridurilor şi îi oferă fermitate. Este folosit cu succes şi în diferite probleme ale pielii inclusiv psoriazis, dermatită, eczeme şi alte infecţii. Prin urmare, ulei de cocos formează ingredientul de bază în diverse produse de îngrijire a corpului, cum ar fi săpunuri, loţiuni, creme, etc.

Îmbătrânirea prematură:

– ulei de nuca de cocos ajută la prevenirea îmbătrânirii premature şi a bolilor degenerative, datorită proprietăţilor sale antioxidante.

Bolile de inima:

– există o concepţie greşită destul de răspândită care zice că uleiul de nuca de cocos nu este bun pentru inimă. Acest lucru se datorează faptului că acesta conţine o cantitate mare de grăsimi săturate. Cu toate acestea, uleiul de cocos este benefic pentru inimă, deoarece conţine aproximativ 50% acid lauric, care ajută la prevenirea diferitelor probleme cardiace, inclusiv nivelurile de colesterol şi hipertensiune arterială. Grăsimile săturate prezente în uleiul de nuca de cocos nu sunt dăunătoare cum se întâmplă în cazul altor uleiuri. Acesta nu conduce la creşterea nivelului de LDL. De asemenea, reduce incidenţa rănilor în artere şi, prin urmare, ajută la prevenirea aterosclerozei.

Pierderea în greutate:

– uleiul de nuca de cocos este foarte util în reducerea greutăţii. Acesta conţine acizi graşi cu lanţuri mijlocii şi lungi, care ajută la eliminarea greutăţii în exces. De asemenea, este uşor de digerat şi ajută la o funcţionare sănătoasă a sistemelor de tiroidă şi enzime. Mai mult, acesta creşte metabolismul organismului prin eliminarea stresului, astfel arzând mai multă energie şi ajutând persoanele obeze şi supraponderalii să reducă greutatea corporală. De aceea persoanele care locuiesc în zonele tropicale de coasta, şi care consumă ulei de nuca de cocoş zi de zi că ulei de gătit, nu sunt în mod normal graşi, obezi sau supraponderali.

Pancreatita:

– uleiul de nuca de cocos este de asemenea considerat a fi util în tratarea pancreatitei. 

Digestia:

– este indicat folosirea uleiului de nuca de cocos ca ulei de gătit. Acesta ajută la îmbunătăţirea sistemului digestiv şi astfel previne diverse probleme ale stomacului şi digestiei, inclusiv sindromul de colon iritabil. Grăsimile saturate prezente în uleiul de cocos au proprietăţi anti microbiene şi ajută în lupta împotriva diverselor bacterii, ciuperci, paraziţi, etc., care provoacă indigestie. Uleiul de asemenea, ajută la absorbţia altor elemente nutritive, precum vitamine, minerale şi aminoacizi.

Imunitatea:

– uleiul de nuca de cocos este amicul sistemului imunitar. Acesta întăreşte sistemul imunitar, deoarece conţine lipide antimicrobiene, acid lauric, acid capric şi acid caprilic, care au proprietăţi antifungice, antibacteriene şi antivirale. Organismul uman transformă acidul lauric în monolaurin care lupta împotriva virusurilor şi bacteriilor care cauzează boli, cum ar fi herpesul, gripă, citomegalovirus, şi chiar HIV.

Vindecarea:

– atunci când este aplicat pe o infecţie, uleiul de cocos formează un strat chimic care protejează partea infectată a corpului de praful extern, aer, ciuperci, bacterii şi viruşi. Ulei de nuca de cocoş este cel mai eficient pentru vânătăi, deoarece grăbeşte procesul de vindecare prin repararea ţesuturilor afectate.

Infecţiile:

– ulei de nuca de cocos este foarte eficient împotriva o varietate de infecţii datorită proprietăţilor sale antifungice, antivirale, antibacteriene şi. Potrivit Centrului de Cercetare a nucii de cocos, uleiul de nuca de cocos ucide virusurile care provoacă gripă, pojar, hepatită, herpes, SARS, etc, de asemenea, ucide bacteriile care provoacă ulceraţii, infecţii ale gâtului, infecţii ale tractului urinar, pneumonie, şi gonoree, etc.

Ficatul:

– prezenţa trigliceridelor cu lanţ mediu şi acizilor graşi ajută la prevenirea bolilor de ficat, deoarece substanţele sunt uşor transformate în energie atunci când ajung în ficat, reducând astfel sarcina de lucru asupra ficatului şi preveni, de asemenea, acumularea de grăsime.

Rinichii:

– uleiul de nuca de cocos ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi, prevenirea bolilor de rinichi şi de vezică biliară. 

Diabetul:

– uleiul de nuca de cocos ajută la controlul zahărului din sânge, şi îmbunătăţeşte secreţia de insulină. De asemenea, ajută la utilizarea eficientă a glucozei din sânge, astfel prevenind şi tratând diabetul.

Sistemul osos:

– aşa cum am menţionat mai devreme, ulei de nuca de cocos îmbunătăţeşte capacitatea organismului de a absorbi minerale importante. Acestea includ calciul şi magneziul, care sunt necesare pentru dezvoltarea oaselor. Astfel, uleiul de nuca de cocos este foarte util femeilor care sunt predispuse la osteoporoză.

Îngrijirea dentară:

calciul este un element important prezent în dinţi. Deoarece uleiul de cocos facilitează absorbţia calciului de către organism, ajută în obţinerea unor dinţi puternici. Ulei de cocos opreşte, de asemenea, şi apariţia cariilor dentare.

HIV şi cancer:

– se crede că uleiul de nuca de cocos joacă un rol esenţial în reducerea sensibilităţii virale a bolnavilor de HIV şi cancer. Cercetări preliminare au arătat indicaţii ale efectului uleiului de nuca de cocos în reducerea încărcăturii virale la pacienţii cu HIV.

În cele din urmă, uleiul de nuca de cocos este adesea preferat de către sportivi, culturişti şi persoanele care ţin o dietă. De ce? Ei bine, acest ulei conţine calorii mai mici decât alte uleiuri, conţinutul de grăsimi este uşor transformat în energie şi nu duce la acumularea grăsimilor în inima şi artere, ajutând la stimularea energiei şi rezistenţei, şi îmbunătăţind performanţele sportivilor.

Atenţionări

Cel mai important este să ca uleiul de cocos pe care urmează să-l alegeţi să fie presat la rece, nu hidrogenat. Nu este indicat ca uleiul de cocos să se consume în cantităţi mari de către persoanele care suferă de boli cardiovasculare, de diabet zaharat sau de cele care suferă de obezitate. Chiar dacă uleiul de cocos este sigur pentru consumul femeilor însărcinate şi celor care alăptează, se va evita introducerea în mod excesiv în dieta acestora.

Surse: http://www.supereva.ro/info.asp?id=2409

http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/uleiul-de-cocos-beneficii-si-riscuri_11578

Posted in Medicină alternativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *