Suntem permanent bombardaţi de titluri care promovează un fruct sau o legumă ca fiind o uzină de nutrienţi, sau un superaliment dar ce înseamnă de fapt aceste apelative? Toate fructele şi legumele proprietăţi egale? Ce este mai sănătos, un măr sau o banană?
Răspunsul la aceste întrebări poate fi greu de dat —depinde mult de dieta fiecăruia în parte, dar şi de problemele sale de sănătate. Pentru o persoană cu deficienţă de potasiu, o banană pe zi ar putea să rezolve situaţia, în timp ce pentru cei care au deficit de fier sau vitamina C, varza kale ar fi o opţiune mai bună.
În încercarea de a face lumină asupra lucrurilor, Jennifer Di Noia, profesor de sociologie la Universitatea William Patterson, a folosit informaţii culese de Departamentul de agricultură S.U.A pentru a determina conţinutul nutritional total al 47 de fructe şi legume diferite.
Având în vedere că prin gătire se pierde din conţinutul nutritiv al unor alimente, Di Noia a analizat fiecare fruct sau legumă în starea sa crudă, măsurând nivelul a 17 nutrienţi esenţiali identificaţi de Organizaţia de Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite şi de Institutul de Medicină, ca fiind cei mai importanţi în menţinerea sănătăţii: proteină, calciu, fibre, tiamină, potasiu, niacină, zinc, riboflavină, folati, fier şi vitaminele A, B6, B12, C, D, E, şi K.
Din analiză sa au rezultat 41 alimente despre care se poate spune că sunt o “uzină de nutrient” — definite ca fiind sursa a cel puţin 10 % din doza zilnică recomandată a fiecărui nutrient, într-o porţie de 100 calorii (raportat la o dietă de 2,000 de calorii). Mai jos, aveţi lista de fructe şi legume:
1. Năsturelul
2. Varza chinezească
3. Sfecla mangold
4. Frunzele de sfeclă roşie
5. Spanacul
6. Cicoarea
7. Salata creaţă
8. Pătrunjelul
9. Lăptuca
10. Loboda
11. Frunzele de napi
12. Frunzele de muştar
13. Andivele
14. Arpagicul
15. Kale
16. Frunzele de păpădie
17. Ardeiul gras verde
18. Rucola
19. Broccoli
20. Dovleacul
21. Varza de Brussels
22. Ceapa verde
23. Gulia
24. Conopida
25. Varza
26. Morcovul
27. Roşia
28. Lămâia
29. Salata Iceberg
30. Căpşunile
31. Ridichea
32. Dovlecii de iarnă (toate soiurile)
33. Portocala
34. Lămâia verde (lime)
35. Grapefruit (roz şi roşu)
36. Rutabaga
37. Napul
38. Murele
39. Prazul
40. Cartoful dulce
41. Grapefruit (alb)
Şase alimente care nu au intrat în lista sunt : usturoiul, mandarina, ceapa, afinele, merişorul şi zmeura. Asta nu înseamnă că nu sunt sănătoase, sau că nu aduc beneficii sănătăţii, doar că acestea nu au aceeaşi concentraţie nutritivă ca restul de 41 de alimente.
Di Noia subliniază faptul că analiza sa nu reprezintă o concluzie finală despre alimentele şi legumele cele mai sănătoase — există alte alimente care pot fi considerate mai bogate în alţi nutrienţi — dar, spune ea, “definirea aportului nutritiv din punctul de vedere al energiei furnizate poate ajuta consumatorii să se orienteze în funcţie de nevoile lor zilnice în scopul obţinerii alimentelor cu cel mai concentrat aport nutritiv din grupul acestora.”